Pagini

miercuri, 29 iunie 2011

Mut


Înţelesesem mut că uitarea-i moarte,
Că totul se cufundă ca şi ziua-n noapte,
Că soarele se-ascunde în câmpul mării
Iar tu te micşorezi în măreţia zării.

Înţelesesem mut că totul are un sfârşit,
Că numai despre lună poţi vorbi la infinit,
Că după orice zâmbet,  mângăiere caldă,
Tu îţi priveşti trupul cum în neant  se scaldă.

Şi am mai înţeles în mutele-mi cuvinte
Cum mic de la mare în viaţă ia aminte
Cum nicio fericire singur nu se-mparte,
Cum pe tine de alţii nimic nu te desparte.

În zadar zâmbeşti şi aştepţi în mută stare
Şi eu să îţi zâmbesc şi să-ţi dau crezare,
Degeaba te desprinzi cu ochii plini de lacrimi
Din strânsul lanţ al unor crude patimi.

Nu mai spera la mângâiere,
Nu mai spera în muta mea tăcere,
Grăbeşte-ţi pasul spre etern,
Fără s-aluneci în infern.




duminică, 26 iunie 2011

Vesnicie vs nemurire

-Nu lăsa timpul să zboare, fără să-l prinzi de o aripă!
-Cum aş putea?
-Încearcă să sari mai sus decât el...sau să-l întreci în zbor.
-Pff...un om contra timp?
-Da! Un om...de ce crezi că omul creşte, se maturizează, îmbătrâneşte? Pentru că nu opreşte timpul.
-Cine ar putea?
-Omul...poate...dar nu ştie, sau...sau se teme.
-Încearcă să manipulezi timpul...apoi, ai să vezi cum toate vor fi de partea ta. “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”- îţi spune ceva?
-Dar nu a manipulat timpul...a vrut doar să fie mereu tânăr. Şi apoi, apoi a pierdut tot!
-Pentru că nu şi-a urmat cu adevărat dorinţa...nu a putut fi stăpân pe situaţie.
-Oare cea mai mare problemă a omului e timpul?
-Nu e timpul...este el şi lipsa lui de încredere.
-Hmm...spui că el ar putea fi nemuritor?
-Nu...nu ar mai fi om. Spun că ar putea trăi o veşnicie.
-Şi asta nu înseamnă nemurire?
-Nu...înseamnă veşnicie...Veşnicia omului...nu nemurirea lui.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Amnia

E clar că inspiraţia mi-e îngropată prin nu ştiu ce unghere ale inimii de ceva timp. Las zilele să se scurgă, spunându-mi încurajator ,, Lasă, mâine vei posta ceva”. Hmmm...poate. Nu cred că e genul de postare pe care mi-o doresc, dar e clar că va fi cea mai sinceră de până acum. Pur şi simplu, este simplă. Nu voi folosi sintagme siropoase, dure sau poetice. Nu am de gând să fie artistică, sau măcar să încerce. E simpla trăire, cum am mai spus.
Imaginează-ţi că la şaisprezece ani ai primit în dar un carnet, despre care, evident la început nu aveai nici cea mai vagă idee că îţi va fi folositor. L-ai aruncat fără nici cel mai mic interes printr-un dulap, sau printr-o bibliotecă, fără să îi vezi vreo întrebuinţare, sau poate aştepţi ziua cuiva să-l oferi, fiindcă aparent, nu ai ce întâlniri să notezi, iar numerele de telefon stau mai bine în agenda mobilului.  Monotonia zilelor de iarnă, anotimp în care eşti născut, sau “curăţenia  de iarnă” te face să-l găseşti acolo, prăfuit, şters şi parcă îţi face semne disperate să-i găseşti vreo utilitate, căci e clar, se simte o a cincea roată de la căruţă în casa ta. Astfel, începi să scrii seara ce întâmplări ţi-au marcat ziua respectivă. Din dorinţa de a fi mai atractiv, îţi iei un nume fals, de exemplu, David şi tot aşa, adaugi idei, sentimente, fapte, întâmplări, persoane cărora evident le dai nume false, şi ajungi să-ţi creezi propria ta lume, micul tău univers, iar carneţelul aparent inutil, îţi devine confident şi, apoi, neîncăpător pentru viaţa ta. Mai cumperi încă unul, pe care bineînţeles îl vei considera volumul II al vieţii tale şi tot aşa, până când îţi pui în plan să îţi scrii viaţa până la optsprezece ani ,apoi vei selecta cele mai frumoase întâmplări pe care ai de gând să le publici într-o carte. Ce se întâmplă însă, când apare o aşa fals numită domnişoară, Amnia,ce îţi e verişoară, care îţi întoarce viaţa cu totul? Paginile carnetului devin neîncăpătoare pentru rândurile despre viaţa ei, sentimentele se amplifică, îi devii confident, dar ea nu te vede decât atât? O sprijini, îi dai sfaturi, îţi povesteşte despre noul coleg, despre băiatul care i-a zâmbit în parc, despre băiatul misterios de la şcoală, despre cel care a invitat-o la un suc, iar tu nu rămâi decât cu jurnalul. El care ştie ce simţi, dar nu te ajută. Brusc, îţi dai seama că şi cel de al treilea volum se termină, ai împlinit 18 ani, dar nu ai ajuns la un final. Trist, fericit, nu ar conta. Minciuni nu poţi scrie, căci, nu ţi-ar mai fi viaţa. Amnia te uită, nu ai ajuns decât un “ciudat cu jurnal”, în loc să trăieşti ca şi restul. BAC-ul nu are nici cea mai mică însemnătate, iar facultatea nici nu poate fi luată în calcul. Paginile jurnalului se termină, iar un al patrulea nu are rost să începi. Ce hotărâre poate fi luată? Să laşi jurnalul în uitare sau pe tine? Bucureştiul îţi oferă multe metode de a intra în uitare, aşa că, “uită-te!”
Jurnalele sunt găsite întâmplător şi povestite Amniei de trei zile încoace. După aproape un an, ea nu te-a uitat, îi trăieşti aici, în inimă. Vrea doar să-ţi mulţumească pentru tot! (Nu este nevoie să fie prezentat, ştii singur.)




marți, 21 iunie 2011

Solstiţiul

Îmi unduiam în mare mâna,
Lăsând iar valuri să mă muşte
Gustam veninul lor şi îmi părea mai dulce...
O, vară...ce frumos ai înflorit!
Lăsai pe largile zări, azi clare,
Numai parfum de iasomie
Şi sădeai în toate algele
Dorinţa de a se prăji în soare,
De a-şi muta trupul din mare,
Pe nisip, pe cald pământ,
Ascultând şi tu, şi ele, surdul cânt
De pescăruşi...
O vară...ce frumos te-auzi!


luni, 20 iunie 2011

Ma tine in stres...

Astăzi va fi ceva diferit referitor la postările mele. Dacă până acum am tot încercat să vă arat aşa numitul meu talent în ale mânuirii cuvintelor, astăzi vreau să am o postare liberă. Cum vine asta? E simplu...stresul şi emoţiile m-au făcut să nu prea mai am răbdare în ale scrisului şi compusului. Acum poate că vine o întrebare, ce stres şi emoţii?
Ei bine, azi am dat unul dintre puţinele examene mai serioase din viaţa mea, sau altfel spus, cel de care “îmi depinde viitorul”[vorba alor mei]. Am dat proba la română pentru Admiterea la liceu. Ei bine, cum nu putea fi altfel, noi, promoţia 2011, am prins un altfel de examen, nu teze unice din alea, nici alte testări PISA şi nu ştiu ce se mai auzea...Am dat Testarea Naţională. Cică e mai multă seriozitate, subiecte mai grele, profesori mai duri şi piesa de rezistenţă-ne verifică profesrori din alte şcoli lucrările. Româna ca româna...mai e ce mai e de ea. Da’ matematica? Asta o vedem miercuri...Oricum, ştiu că de la începutul lui iunie mă tot pun în genunchi şi îl rog pe Bunul Dumnezeu să le dea ălora de la Minister un gând bun să nu ne dea operă epică...Şi ptiu’ drăcie...când se împart subiectele, toţi săreau în sus prin bănci că cică e opera epică. No’ trece şi asta...acum, să vedem ce’o fi la mate...Aici am problema mea cu cercul, da la Dumnezeu nu ştiu dacă mă mai rog, că văd că nu prea ţine cu mine, sau vrea să mă pună să învăţ cercul...
            Mult succes celor care au ca mine această incredibil de importantă poartă spre liceu, iar celor ce dau BAC’ul, chiar le urez succes – cred că acolo e mai serioasă treaba...


miercuri, 15 iunie 2011

Pictor

Pictam  cu  degetul  lacrimi pe  geam
Pictam suferinta
Mi se parea ca se despica cerul diafan
Si cad pe pamant cioburi si ace.
Ma-ntep cu vointa in ele si-astept
Sa-mi roiasca valuri albastre
Sa le simt amaraciunea pe pielea de cristal
Si sa pictez din nou pe geamurile voastre.
Sa le patez – nu vreau
Si nici sa le umplu de ceea ce-a fost amaraciune
Eu vreau sa  pictez in culoarea lui rapciune
Si sa-ti ramana drept amintire
Ce-a pictat un pictor
Din plina lui traire.